TEMATSKI PORTAL RUKOPISNA GRAĐA

Na portalu predstavljamo digitaliziranu rukopisnu građu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i i suradničkih ustanova - digitalne preslike rukopisa, pisama, rukopisne kartografske građe i rukopisnih nota.

Prvi projekt digitalizacije rukopisne građe u hrvatskim ustanovama proveden je 2001. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kad je digitaliziran Vinodolski zakonik kao jedan od najvažnijih rukopisa koji se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK. Digitalizacija rukopisne građe nastavljena je u redovnom programu digitalizacije građe NSK, a obuhvaćena je i rukopisna građa (rukopisne karte, rukopisne note) i ostalih posebnih zbirki.

Knjižnice u Hrvatskoj u manjoj su mjeri digitalizirale rukopisnu građu, a može se izdvojiti digitalizacija rukopisa u Knjižnicama grada Zagreba, Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik i Znanstvenoj knjižnici Zadar.

Dostavom metapodataka digitalizirane rukopisne građe u međunarodne sustave (Europeana, Manuscriptorium) NSK promovira hrvatsku rukopisnu kulturnu i znanstvenu baštinu u digitalnom okruženju.