TEMATSKI PORTAL DIGITALNA GLAZBENA GRAĐA

Glazbena baština hrvatskih knjižnica

Na portalu Digitalna glazbena građa predstavljamo digitalnu i digitaliziranu glazbenu građu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te korisnike upućujemo na zbirke digitalizirane glazbene baštine u ostalim hrvatskim knjižnicama.

Dostupna digitalna glazbena građa obuhvaća glazbene autografe hrvatskih skladatelja, notne tiskovine i odabrane zvučne zapise uz poštivanje autorskih i srodnih prava.

Digitalizacija glazbene baštine

Digitalizacija glazbene građe u hrvatskim knjižnicama započela je 2001. godine kada je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici digitalizirana zbirka nota hrvatskih popijevki Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK u sklopu Pilot-projekta digitalizacije građe NSK. Digitalizacija je nastavljena 2004. u redovnom programu digitalizacije građe i projektima provedenim u NSK i ostalim hrvatskim knjižnicama uz potporu Ministarstva kulture i medija od 2008. godine te kroz druge izvore financiranja.

Najstarija zvučna građa digitalizirana je u projektu Hrvatska glazbena baština u zvuku – digitalizacija najstarijih gramofonskih ploča na 78 okretaja koji je pokrenut u NSK 2009. godine, a rezultirao je portalom Zvuci prošlosti. 2018. godine objavljena je digitalna zbirka Franjo Kuhač Hrvatske udruge muzičkih knjižnica, arhiva i dokumentacijskih centara (HUMKAD) kao rezultat opsežnog projekta digitalizacije pokrenutog 2009. godine. Uz potporu Ministarstva kulture i medija proveden je i projekt Maestro moj : digitalna zbirka maestra Dinka Fija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 2021. godine te niz drugih projekata. Digitalizaciju glazbene građe proveli su i Odsjek za povijest hrvatske građe HAZU, Knjižnice grada Zagreba, Gradska i sveučilišna knjižnica "Marko Marulić" Split te druge knjižnice i ustanove.

Virtualne izložbe

Niz projekata digitalizacije glazbene građe u hrvatskim baštinskim ustanovama omogućio je i kreativnu interpretaciju sadržaja građe kroz izradu virtualnih izložbi posvećenih hrvatskoj glazbi i njezinim skladateljima, među kojima ističemo:

Promocija hrvatske glazbene baštine

Izborom najvrjednije građe za digitalizaciju, njezinom digitalizacijom i obradom te dostavom metapodataka u međunarodne sustave (Europeana) promoviramo hrvatsku glazbenu baštinu u digitalnom okruženju.