TEMATSKI PORTAL DIGITALNE KNJIGE

Za sve ljubitelje tiskane baštine i istraživače okupili smo na jednom mjestu sve oblike knjige u digitalnom obliku.

Glagoljica

Suživot starih knjiga i suvremenih izdanja

Na portalu možete istražiti digitalizirane stare knjige i suvremene digitalne publikacije koje dostavljaju hrvatski nakladnici.

Digitalizirana i izvorno digitalna knjiga

Digitalne preslike knjiga iz različitih razdoblja hrvatskoga nakladništva izrađujemo od 2001. godine vodeći se utvrđenim kriterijima i uvažavajući autorska prava. Nove izvorno digitalne knjige svakodnevno pristižu u NSK temeljem odredbi o dostavi, prihvatu i trajnoj pohrani online publikacija (Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, Narodne novine, broj 105/97., 5/98., 104/00., 69/09., 17/19.).

Građa iz projekata digitalizacije građe

Digitalizacija knjiga u hrvatskim knjižnicama započela je 2001. godine u sklopu Pilot-projekta digitalizacije građe NSK, a nastavljena u brojnim projektima NSK i ostalih knjižnica uz financijsku potporu Mnistarstva kulture i medija i ostalih izvora. Knjige su digitalizirane u projektima Adrianskoga mora sirena, Flora Croatica, Hrvatske gramatike, Fauna, Znameniti i sport i dr. te u projektima digitalizacije građe značajnih hrvatskih autora poput Marka Marulića, Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića, Antuna Gustava Matoša, Petra Preradovića, Vladimira Nazora i brojnih drugih.

Svakako je zanimljiva i zbirka najstarijih disertacija Sveučilišta u Zagrebu uspostavljena u projektu Znanstvena baština 19. i 20. stoljeća – digitalizacija najstarijih doktorskih disertacija Sveučilišta u Zagrebu.

Digitalizacija zbirki knjiga provedena je i u ostalim hrvatskim knjižnicama, a u projektu e-Kultura digitaliziramo knjige iz razdoblja 1850.-1900.

Promocija hrvatske kulturne baštine

Podaci o digitalnim hrvatskim knjigama dostupni su i na nacionalnom portalu digitalne kulturne baštine e-Kultura, na portalu Znameniti.hr i u Europeani - najvećem europskom portalu kulturne baštine. Dostavom metapodataka u nacionalne i međunarodne suradničke sustavo promoviramo hrvatske autore, nakladnike, prevoditelje, ilustratore i ostale stvaratelje hrvatske knjige, ali i hrvatski jezik i hrvatsku kulturnu i znanstvenu baštinu.